У Хусті відкрилася виставка сонячних робіт художниці з Черкас

У арт-просторі «Valeri» в Хусті за підтримки народного творчого об’єднання «Митець Верховини», у неділю, 6 жовтня, відкрилася виставка «Сонцестояння» сучасної мисткині із прогресивними поглядами та цікавим світобаченням Ірини Нявчук. 

Черкаська майстриня пензля на Закарпатті експонується не вперше, раніше її роботи можна було побачити у Виноградові. Наразі вона презентувала колекцію з більше ніж трьох десятків полотен, яку об’єднала символічною назвою «Сонцестояння».

«Протягом певного часу не малювала. Згодом повернулася до творчості. Малюю серіями. «Сонцестояння» – одна із них. Свій стиль шукала років два. Прагнула поєднати живопис із графікою. Зараз у мене багато фігуративну. Загалом сонць у доробку маю багато, це небесне світило не залишало мене байдужою ніколи. Захоплюють різні астрономічні явища, як от сонцестояння. Ця колекція в мене червона. Робіт на цю тему маю значно більше, представила не всі, тут усього три десятки», – поділилася думками із «Карпатським об’єктивом» Ірина Нявчук.

За словами авторки, червоні барви у неї асоціюються із сонцем, це – колір енергії і самого життя.

Прокоментували своє бачення виставки і колеги по цеху мисткині.

«Усі роботи дуже цікаві. Це – філософські твори. У яких домінують червоні барви, які символізують не кров, а саме любов, відкритість світу, яскравий вогонь душі авторки, – наголосив голова народного творчого об’єднання «митець Верховини» Валерій Дьордяк. – Доробок неймовірно різноплановий, простежується ідея народних мотивів, українських оберегів, вражаюча авторська техніка. Це все зачаровує і надихає!».

Директор Хустської міської картинної галереї Орест Цюпко наголосив, що серія робіт нагадує орнаментальний живопис і дуже неординарна.

«Авторка за фахом не тільки художниця, але й закінчувала факультет ткацтва і це вплинуло на її творчість, – підкреслив він. – Простежується і динаміка, і рух у роботах, ніби клубок із нитками розмотується і створює оригінальну картину світу. Вражений! Цікаво і унікально!».

Привітали майстриню пензля з відкриттям виставки митці з Хуста Сергій Галай та Сергій Алфелді, художник із Харкова, який зараз проживає у Виноградові Олег Омельченко та інші запрошені на подію.

Експозицію всі охочі можуть побачити ще протягом місяця.

Марина Алдон, «Карпатський об’єктив»