Як Горінчівська громада планує розвивати свою культуру та долати виклики в цій сфері

Культура – галузь, що часто залишається позбавленою належної уваги в суспільстві, особливо в умовах війни. Однак саме культура визначає українську ідентичність, що є основним стовпом стійкості в боротьбі проти російської агресії. Надання культурних послуг у громадах має важливе значення, адже це об’єднує мешканців і зберігає унікальну спадщину, що є частиною світової культури.

Як урізноманітнити культурне життя та зробити його невіддільним елементом у розвитку громад – цим питанням був присвячений Брифінг мерів, що відбувся днями в Києві. На заході Горінчівський сільський голова Михайло Калинич разом з лідерами інших громад і представниками Міністерства культури та стратегічних комунікацій України обговорили кращі практики та виклики, що впливають на надання культурних послуг. Подія відбулася за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Пошук нових форматів для закладів культури – одне з рішень, що виведе розвиток громад на новий рівень. Зокрема, Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує цю ініціативу і вже обговорює з органами місцевого самоврядування, Міністерством культури та стратегічних комунікацій України, а також профільним комітетом Верховної Ради можливість створення пілотних мультифункціональних хабів на базі вже наявних культурних центрів. Основна мета таких просторів – не лише розвиток культури у громадах, а й забезпечення сталого діалогу між громадянами та місцевою владою. Також мультифункціональні хаби сприятиме більш ефективному використанню бюджетів громад. 

На брифінгу сільський голова презентував елемент усної традиції села Горінчово – казкарство. Унікальність горінчівських казок закорінена в їх культурному контексті, який в тексті виявляється у діалектних словах, побуті, їжі, звичаях і віруваннях, персонажах та ландшафтах тощо. 

«Ми, як громада, ставимо перед собою ціль – створення центру інтерпретації, спрямованого на збереження і поширення знань про цю нашу місцеву культурну спадщину. Такий мультифункціональний хаб використовуватиме різні презентаційно-інформаційні можливості з тим, щоб допомогти відвідувачам зрозуміти важливість місцевої спадщини, стимулювати їх інтелектуальну й емоційну прихильність до спадщини. Окрім надання інформації та презентацій, можуть влаштовуватися мініспектаклі і т. д.

На відміну від традиційного музею, основна мета центру інтерпретації полягає не в тому, щоб збирати та зберігати артефакти. Він може, хоча і не обов’язково, грати педагогічну або просвітницьку роль. Подібні простори за кордоном уже є одним із трендів культурного життя.

Ми також повинні дивитися на культуру та культурну спадщину як на фактори для економічного розвитку сільських громад. Горінчівська казка має стати ще одним впізнаваним і змістовним брендом Закарпаття», – зазначив Михайло Калинич, Горінчівський сільський голова.

Горінчівська сільська територіальна громада