​West Carpathian Marathon: близько 700 учасників, 130 волонтерів, 42,2 км шляху

​Потужний закарпатський марафон, який збирає навколо себе осіб різних рангів: дітлахів, спортсменів чи держслужбовців, аби популяризувати здоровий спосіб життя та спрямувати більше коштів для військових. 

Про командну працю, ідею та мету марафону вдалося поспілкувалися з організатором забігу – Андрієм Козирем. 

– На марафон зʼїжджаються ледь не з кожного куточку країни і не тільки. Як виникла ідея організувати марафон?

– Ідея виникла під час бігу, як би банально це не звучало. Я брав участь у напівмарафоні у Львові й загорівся ідеєю реалізувати такий забіг і у нас. Від ідеї до реалізації промайнуло досить багато часу, близько півтора року. Втім, моя ідея дочекалася вдалого часу і в рамках фестивалю «Десятка до Пинті» я запропонував провести забіг. Стартував він із стадіону м. Хуст і завершувався у центрі с. Велятино. Максимально дружній формат, де всі біжать у розміреному темпі та фінішують одночасно. Забіг пройшов вдало, тож ми щорічно організовували забіг на фестивалі «Десятка до Пинті». Опісля ми отримали чимало позитивних відгуків від учасників забігу, так і вирішили ризикнути й організували перший напівмарафон у м. Хуст протяжністю 21,1 км.

Але на напівмарафоні ви не зупинилися і вже 20-го жовтня  вдруге стартує повний марафон «West Carpation Marathon». Поділіться деталями заходу.

– ​Так, все правильно, і це теж все завдяки зворотному звʼязку наших учасників та партнерів, які нас підтримують і спонукають рухатися далі. Марафон із основною дистанцією 42,2 км і дистанцією 25,5 км, стартуватиме з смт. Буштино на головній дорозі і пролягатиме через с. Вишково, с. Велятино та м. Хуст. Для учасників забігу буде надано трансфер із центральної площі м. Хуст. Також у рамках марафону є дистанція 10 км та 1 км і дитячі забіги.

Беруть участь у забігах жителі Хустської громади чи гості міста більш активні ?

– ​На цей період уже є 210 учасників, також закрита реєстрація на дитячий забіг: 120 дітей зареєстровано. Загалом близько 700 учасників з різних куточків міста приїдуть до нашого краю, щоб здолати дистанцію та насолодитися чистим гірським повітрям і безмежними краєвидами, скуштувати локальні продукти. Ми щиро раді бачити тут як знайомі, так і нові обличчя. Окрім учасників, є й партнери, які теж підтримують нашу організацію близько 10-ти років. 

Розкажіть детальніше про мету заходу. 

– ​Окрім популяризації здорового способу життя ми допомагаємо військовим. Проводимо марафон завдяки внескам партнерів, а на всі внески учасників ми закуповуємо для ЗСУ необхідні речі. Востаннє це були дрони на 3-ю штурмову бригаду та «Птахів Мадяра». ​До речі, закарпатські старти є повністю благодійними і це допомагає нам ще більше коштів спрямувати для ЗСУ.

Як підготуватися до марафону людині, яка жодного разу не брала участь у тотожних забігах?

​– Не варто собі ставити планку одразу пробігти повний марафон, почніть із найменшої дистанції. Або ж зареєструйте свою дитину і прийдіть повболівати за неї, таким чином відчувши справжній дух марафону, і я впевнений, що невдовзі ви долучитеся не тільки як глядач, а ще й як учасник. Важлива також сила волі та терпіння, адже це нелегкий шлях і результат досягається досить довго. Можна почати з легкої ходьби, згодом поступово збільшувати дистанцію та чергувати ходьбу з бігом. Втім, найкращим рішення буде звернутися​ за порадою до кваліфікованого тренера, щоб раптом собі не нашкодити. 

Організувати такий процес можна лише з великою та потужною командою. Розкажіть трохи про команду.

– ​Команда – це люди, без яких апріорі важко уявити марафон. Минулого року на забігові було близько 130 волонтерів. Вони були присутні по всій дистанції: дехто на пунктах гідратації, хтось перекриває рух, комусь вдається грати на музичних інструментах. Це довгий процес, на який треба виділити весь день. Тому щиро дякую кожному, хто так чи інакше допомагає в організаційних питаннях.

Владислава Калинич