В Ужгородському та Хустському районах можуть збудувати сміттєпереробні заводи

Зроблено ще один важливий крок до вирішення сміттєвої проблеми на Закарпатті. Італійська компанія «Gesenu Ambiente Group» має намір збудувати в області 2 потужних сміттєпереробних заводи, які зможуть обслуговувати 400 і 550 тисяч осіб відповідно. Італійський уряд готовий фінансувати ці проєкти.

Голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай разом із т.в.о. голови Закарпатської ОВА Мирославом Білецьким мали зустріч в Будапешті з керівником цієї сміттєпереробної компанії Лучано П’яченці, який представив проєкти будівництва заводів. Звісно, із врахованням регіональних особливостей і факторами захисту довкілля – відповідно, до європейських норм та стандартів.

Найбільш перспективними для будівництва заводів інвестори визначили Ужгородський та Хустський райони. Потужності підприємств можуть безперебійно функціонувати 20-25 років. Термін будівництва складатиме рік-півтора.

Ця зустріч з представниками компанія «Gesenu Ambiente Group» стала вже третьою за ліком. З роботою одного із таких заводів компанії Роман Сарай ознайомлювався в грудні минулого року в місті Перуджа. На ньому щороку переробляють понад 100 тисяч тон відходів. Вразили закарпатську делегацію тоді технологічний процес, креативність та турбота про збереження екології регіону.

У лютому 2024 року італійська делегація побувала на Закарпатті і безпосередньо їхні представники мали можливість оглянути кілька запропонованих локацій із розміщення сміттєпереробних заводів. І ось логічне продовження міжнародної співпраці: запускаємо процес забезпечення документальної бази, що дозволить інвесторам розпочати реалізацію проєкту.

Компанія «Gesenu Ambiente Group» спеціалізується на переробці сміття та має досвід роботи у цій галузі понад 40 років. Наразі у складі компанії налічується 14 підприємств в різних напрямках (забір сміття, сортування, переробка, вироблення енергії, проектування та будівництво заводів), інформує офіційний веб-сайт Закарпатської обласної ради.