Нові етапи співпраці Закарпаття з Люблінським воєводством

Під час візиту делегації Люблінського воєводства на Закарпаття голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай та перший заступник Андрій Шекета разом із головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою обговорили з Маршалеком Люблінського воєводства Ярославом Ставярським та депутатом сеймику Люблінського воєводства Збігневом Войцеховським шляхи для подальшої співпраці між нашими регіонами. 

«З моменту, коли був налагоджений перший контакт до повноцінного міжрегіонального партнерства минуло18 років, – відзначив Роман Сарай. – За цей час реалізовано 2 спільних мікропроєкти у сфері збереження культурної та історичної спадщини, маємо 9 підписаних угод між Закарпатською областю та Люблінським воєводством, реалізовуємо вже спільний грантовий проєкт на суму в майже 2,5 мільйони євро.

Тепер історія нашої співпраці поповнилася ще однією яскравою сторінкою. Ректор УжНУ Володимир Смоланка та ректор люблінського Університету Марії Кюрі-Склодовської Радослав Добровольський урочисто підписали меморандум про співпрацю ботанічними садами обидвох вишів. Угодою передбачається реалізація спільного освітньо-наукового та інфраструктурного проєкту, що здійснюватиметься в рамках транскордонної програми Interreg NEXT Польща – Україна щодо вивчення питань зміни клімату. Бюджет гранту – 450 тисяч євро». 

Делегація, очолювана Маршалеком Люблінського воєводства Ярославом Ставярським та депутатом сеймику Люблінського воєводства Збігневом Войцеховським, ознайомилася з роботою підприємства Centravis, що спеціалізується на виготовлені безшовних нержавіючих труб. Цей завод – релокований з Нікополя. В нього інвестовано майже 1,5 мільйони євро. Задіяно у виробничому процесі 82 працівники. Готова продукція застосовується в автомобілебудуванні, нафтохімічній та газовій промисловості, суднобудуванні, аерокосмічній галузі, атомній та тепловій енергетиці і експортується на всі континенти світу. 

Польська делегація також передала гуманітарну допомогу – телевізор, побутову техніку та солодощі, Мукачівському дитячому будинку-інтернату, ознайомилася з ходом реалізації проєкту будівництва реабілітаційного центру для військових в Ужгороді «4.5.0. Recovery Center», вшанувала пам’ять загиблих воїнів на Пагорбі Слави, відвідала комунальний заклад «Академія культури і мистецтв, інформує Закарпатська обласна рада.