У Хусті вперше проведуть театральний фестиваль «Відлуння Вічності: Українська Класика Сьогодні»

Департамент культури Закарпатської ОДА повідомляє, що з 18 по 20 жовтня у місті Хуст уперше проходитиме відкритий фестиваль осучасненої української драматургії «Відлуння Вічності: Українська Класика Сьогодні». Про його мету, учасників і програму розповіли організатори в пресцентрі облдержадміністрації.

Директор департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА, заслужений артист України Євген Тищук наголосив, що в сучасних реаліях театр, поряд зі своїм основним призначенням, виконує також надважливе завдання, слугуючи своєрідним «місцем сили», де відбувається живе спілкування, арт-терапія, тож поява у краї ще одного фестивалю – резонансна подія і для театралів, і для глядачів.

«Цей рік на Закарпатті був дуже насичений театральними подіями. Зокрема, за підтримки Закарпатської обласної військової адміністрації були проведені такі фестивалі, як «Драма сьогодення», «Імпреза над Латорицею», «Монологи над Ужем», «Інтерлялька». І тепер у нас у Хусті за ініціативи Закарпатського обласного театру драми та комедії народжується новий театральний фестиваль, направлений на популяризацію українського театрального мистецтва. Цьогоріч він об’єднує колективи з України, та в майбутньому запрошуватимемо до участі й закордонних колег, які цікавляться українською класичною драматургією і ставлять її на своїх сценах».

Директорка-художня керівниця Олеся Чепелюк нагадала, що Закарпатський обласний театр драми та комедії розпочав свій творчий шлях у Хусті саме з осучасненої «Наталки Полтавки», і в глядачів викликало неабияке зацікавлення нове прочитання відомих творів. Відтак, українська класична драматургія стала своєрідною візитівкою театру.

«Можливо десь тут зіграла роль моя філологічна натура: як колишній учительці української мови та літератури, мені дуже хочеться популяризувати нашу літературу, щоб українське звучало на театральній сцені, щоби не було засилля зарубіжної драматургії. Це дуже болюче питання для нас, адже багатьом здається, що краще – це те, що є десь там, за кордоном, а наше українське – лише програмні твори для школярів. Хочеться змінити цей стереотип, і переосмислена українська класика – це саме те, що буде привертати увагу як старшого покоління, яке побачить звичні твори по-новому, так і молодь».

Режисер-постановник театру Володимир Завальнюк доповнив, що нині Україна, як і будь-яка сильна країна, має усвідомлювати, що культура – це перш за все пропаганда, в дуже хорошому, здоровому сенсі цього слова. І тому такі речі, як наша класика – глибинні та справжні – дуже потрібні й на часі. 

«Якщо хочемо розвивати культуру, театр, особливо в наш час – час війни, то ми маємо думати вперед, і думати передусім про якість, базові цінності, професіоналізм. Фестиваль для акторів – це завжди обмін, навчання, зростання, і ми завжди вболіваємо, щоби вистава була успішною, щоби вона «продавалась», але для мене дуже важливо, що ж ми при цьому несемо, як ми розвиваємо, як ми навчаємо. Саме в такому напрямку хочеться працювати».

На підтвердження цього, нещодавно режисер поставив у театрі казку-гру «Коли ще звірі говорили» і наразі працює над наступною постановкою за твором Івана Франка – «Украдене щастя». Паралельно триває робота над іще одним прочитанням класики – «Лісової пісні» Лесі Українки.

Що ж до фестивалю «Відлуння Вічності: Українська Класика Сьогодні», протягом трьох днів свої вистави покажуть Львівський академічний обласний музично-драматичний театр ім.Ю.Дрогобича, Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв, Мукачівський драматичний театр і Коломийський академічний обласний український драматичний театр ім.І.Озаркевича. Завершать фестиваль господарі сцени – мюзиклом «Гуцулка Ксеня».

Оцінюватиме учасників професійне журі на чолі з відомим театрознавцем, драматургом, кандидатом мистецтвознавства, професором, заслуженим діячем мистецтв України Василем Неволовим. Номінації: «Краща вистава», «Краще режисерське втілення», «Краще виконання жіночої ролі», «Краще виконання чоловічої ролі», «Краща сценографія» та «Краще музично-пластичне вирішення вистави».

Поза конкурсом із виставами для дітей та сімейного перегляду долучаться Народний музичний театр юного актора «Fantazia New» (м.Київ) і Херсонський театр ляльок.

Відкриття фестивалю відбудеться 18 жовтня о 16:00.