Сирний туристичний шлях Закарпаття охоплює всі райони

У День любителів сиру, 20 січня, Управління туризму та курортів Закарпатської ОДА пропонує ознайомитися з древньою закарпатською традицією сироваріння. 

Сирний тур Закарпаттям – це знайомство з бойківською, лемківською, гуцульською, долинянською культурами сироваріння. А ще – можливість скуштувати сири, виготовлені за угорською, словацькою, румунською рецептурами.

Для популяризації гастрономічного туризму у краї розроблено «сирний» маршрут, загальною протяжністю 100 кілометрів, який охоплює всі райони області.

Сирний шлях краю пропонує туристам побачити всі етапи сироваріння. Ознайомитись з таємницями традиційних технологій виготовлення, а крім того, ще й дегустаціі різних сортів чудового продукту.

На екстремалів та здобувачів нового досвіду чекають відвідання високогірних полонин, плаїв, пасовищ на висоті понад 700 метрів над рівнем моря. Обов᾿язковою атракцією туру є дегустація щойно виготовленого сиру і не тільки у місцях його виробництва, але й по всій території регіону. А ще тут можна почути унікальні закарпатські історії, легенди, бувальщини і казки.

До сирного маршруту Закарпаття включена і «Селиська сироварня», яка є однією з найвідоміших сироварень Карпат та України. Це у селі Нижнє Селище Хустського району. У асортименті сироварні фірмові сири: «Селиський», «Нарцис Карпат» та мякий сир «Хуст» і багато нових сирів за технологіями, розробленими місцевими сироварами.

Неподалік від сироварні знаходиться невелике родинне господарство родини Дель Соль – екоферма «Зелений гай», де виготовляють екологічні козячий сир і надзвичайно смачні м’ясні вироби.

Автентична закарпатська сироварня з власною еко-фермою «Бараново» є і у селі Іза на Хустщині. У її асортименті: кефір з овечого молока, овече масло, твердий сир «Грунь» та м᾿який «Ріка», вурда та бринза виготовлені за авторськими рецептами. І це лише частина оригінальних продуктів, які можна скуштувати відвідавши «Бараново».

Сири рікотта, камамбер, молодий свіжий сир з чорницею, липою, лавандою, гірчицею, кавою, часником, томатами, евкаліптом, чорнилами каракатиці, чорним перцем, та інші пропонує «Перечинська мануфактура» у місті Перечин. А у фермерському господарстві «Ізківське руно» у селі Ізки з молока овець, кіз та корів, виробляють дев᾿ять видів сиру з різними строками витримки. Для дегустації пропонують сири з чаєм, медом та вином.

На сироварні «Турянський двір», що у Тур’ї Поляні, подають шість видів продукції: бринзу, вурду, м’які та тверді сири.
Сироварня «Закарпатське руно» у селі Нижні Ворота славиться м’якими сирами. Тут пригощають копченими, витриманими, міксовими сирами з козячого та овечого молока.

Єдиною в Україні є сироварня, де можна спробувати овечі сири трирічної витримки. Це господарство у селі Біласовиця.

«Весела стайня Csiga-Biga» з селища Великий Березний пропонує козячий сир типу брі та капріно, ковбасні вироби з м’яса свині-мангалиці та чеської кози.

На сироварні ресторанного комплексу «Порядний ґазда», розташованої біля підніжжя замку «Паланок» у місті Мукачево охоче запропонують сири з голубою пліснявою чи м’які сири з часником, паніровані у травах.

Сироварня Свято-Покровського монастиря в селі Ракошино Мукачівського району виробляє і пропонує чотирнадцять видів сирів. Незвичайний з них – сир рікота з горіхами. Це – справжня смакота.

Займаються вівчарством, скотарством, виробництвом сирів, бринзи, вурди, копченостей фермерські господарства у селі Нижня Апша «Благородна коза», «Ростока» та «Микуляниць» у селі Вільхівці, фермерське господарство «Великий Вирхь» у селі Пилипець та господарство «Банський» в урочищі «Банське», села Луг Рахівського району.

У рамках туру є і дегустація сиру з буйволячого молока. Відроджувати популяції буйволів у Закарпатті взялися одразу у кількох господарствах Закарпаття. З буйволячого молока виготовляють: сир закарпатский кляганий, сир панір на лимонному фреші, згущене молоко, сметану, бринзу, масло.

На фермі «Карпатський буйвіл» утримують майже 70 особин, там же – невеликий цех, де з молока виготовляють еко-продукти, зокрема і справжню буйволячу моцарелу.

Дегустацію молочних виробів із буйволячого молока, дієтичного мяса, різноманітних домашніх настоянок запрошує туристів фермерське господарство «Райський куточок» у селі Горінчово Хустського району. Тут утримуються різні тварини, в тому числі дикі та екзотичні: буйволи, олені, африканські страуси, павліни, декоративні качки, кури, фазани — золотисті, румунські і мисливські; куропатки, коні та косулі. А у селі Стеблівка можна відвідати ферму буйволів німця Мішеля. Працювати на фермі приїжджають волонтери із усього світу, а деякі затримуються тут і на півроку.

Біле золото Карпат – бринза. Бриндзя, як її називають рахівчани, – особливий продукт. Технологія його виробництва отримала визнання не тільки в Україні та за її межами. У 2019 році відома «Гуцульська овеча бриндзя» стала першим українським продуктом, який відповідає всім вимогам країн Європейського Союзу та віднесений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

У місті Рахово навіть відкрито музей гуцульської бриндзі, відвідувачі можуть переглянути відео з полонини, місць випасання овець, та сам процес створення унікального продукту.

А поряд із символічним знаком центру Європи у селі Ділове Рахівського району, є крафтова крамничка «Бриндзарня», де представлено цілий ряд сирної продукції.. До речі, готуються до реєстрації для визначення як локальні продукти і «Гуцульська коров’яча бриндза», закарпатські вина, «закарпатський мед».

Щодо фестивалів, присвячених сиру у Закарпатті,  користується популярністю фестивалі «Рахівська Бринза», що відбувається восени та «Гуцульська Бринза» – навесні, які проходять у місті Рахів.