Вперше в історії у водойми області випустили червонокнижного харіуса європейського

В Україні триває цьогорічна кампанія зариблення водойм Карпатського регіону лососевими видами риб за рахунок державного бюджету.

Так, у водойми в межах Закарпатської області випущено понад 40 тис. мальків струмкової форелі та харіуса європейського. Рибопосадковий матеріал вирощено Рибоводним форелевим заводом «Лопушно» Держрибагентства, інформує Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

Зокрема, рибні запаси річки Жденіївка поповнилися 12 тис. мальків струмкової форелі. Ще понад 25,1 тис. екз. зарибку цього виду лососевих вселено у річки Мошка, Лубня, Стужичанка та струмок Гусний на території національного природного парку «Ужанський».

Водночас вперше в історії у водойми Закарпаття випущено харіуса європейського, вирощеного рибзаводом «Лопушно». 4000 мальків цього червонокнижного виду риби оселилися у річці Убля.

Контроль за процесом зариблення здійснювали представники Закарпатського рибоохоронного патруля Держрибагентства, Держпродспоживслужби, національного природного парку «Ужанський», лісових господарств, місцевої влади та громадськості.

Довідково:

Харіус європейський (Thymallus thymallus) – вид риб роду Харіус, єдиний представник харіусових в українських водоймах.

З 1994 року харіус європейський занесений до Червоної книги України як вразливий вид, тому вилов його на території нашої держави повністю заборонений. Також цей вид риби перебуває під охороною Бернської Конвенції, Міжнародного союзу охорони природи та Європейського Червоного списку.