Закарпаття готується до опалювального сезону 2024-2025 років

Об’єкти бюджетної, соціальної сфер підготовлені до проходження осінньо-зимового періоду, а спецтранспорт – для утримання комунальних автомобільних доріг, вулиць, тротуарів та прибудинкових територій.

Деякі громади краю вже розпочали опалювальний сезон для бюджетних установ. Йдеться передусім про школи, садочки та лікарні.

«Щоб під час відключень електроенергії забезпечити безперебійну роботу об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства, встановлено 101 автономне джерело живлення. Потребуємо ще 53 одиниці. Маємо надію, донори, благодійники і міжнародні партнери відгукнуться на наш запит, і зможемо забезпечити альтернативними засобами всі об’єкти цього типу», – повідомив т.в.о. голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький.

Підприємства, мешканці області також намагаються зустріти холодну пору підготовленими. Тому купують генератори, встановлюють сонячні панелі тощо. 

«Для суб’єктів господарювання в області успішно працює програма компенсації частини вартості придбаних альтернативних джерел енергозабезпечення «Energy Help». Від початку її дії можливістю повернути кошти за встановлення генераторів, сонячних панелей, інверторів, акумуляторних батарей і портативних зарядних станцій скористалися 279 підприємств. Їм виплатити вже понад 26 млн грн.

Крім того, для населення за встановлені альтернативні джерела енергії у межах програми «Власний дім» запровадили компенсацію у розмірі до 35 тис. грн на 1 дворогосподарство. Ця ініціатива запрацювала з вересня 2024 року», – йдеться у дописі очільника Закарпатської ОВА.

Щоб отримати компенсацію, необхідно подати заявку на порталі «Допомога Закарпаття».