У НПП «Синевир» провели науково-практичну конференцію на тему: «Українська фармація – вчора, сьогодні, завтра»

Днями в конференційній залі комплексу «Арніка», розташованому в мальовничому Національному природному парку «Синевир», неподалік з одним із 7 природних чудес України озером Синевир, відбулася знакова подія у світі української фармацевтики V Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю на тему: «Українська фармація вчора, сьогодні, завтра». 

Вибір місця для проведення вкрай важливого і потрібного заходу став не випадковим, адже Національний природний парк «Синевир» не лише унікальна природна територія, але й активний учасник збереження екології та популяризації здорового способу життя.

У науково-практичній конференції взяли участь 52 особи професіонали фармації з різних куточків України, іноземні спікери, а також представники парку. Впродовж насичених двох днів роботи, учасники обговорювали актуальні питання галузі, у тому числі звучали наукові доповіді, як офлайн так і онлайн. Відбулися цікаві секційні засідання, а також круглий стіл, за підсумками яких було ухвалено резолюцію.

Головною темою конференції було обговорення минулого, сьогодення та майбутнього української фармації. Це охопило широкий спектр питань: від історії розвитку фармацевтики до сучасних інноваційних підходів у галузі та прогнозів на майбутнє.

Ця конференція стала важливим майданчиком для впровадження новітніх тенденцій у фармацевтичній науці, освіті, практиці та впливу на здоров’я населення в умовах сучасних викликів. 

Спікери звернули увагу на важливість збереження наукової спадщини та ролі фармацевтів у розбудові національної медицини. Фахові та змістовні доповіді висвітлили розвиток фармацевтичної справи в Україні з часів її зародження до сучасності та міжнародних стандартів.

Йшлося про нові наукові дослідження в галузі фармацевтики, зокрема cтворення національної системи стандартизації лікарських засобів в Україні, аналітичний огляд фармацевтичного ринку України, досягнення в області розробки лікарських засобів, біотехнологій тощо. Науковці також поділилися досвідом у підвищенні ефективності фармації завдяки впровадження інноваційних підходів.

Учасники обговорювали необхідність реформування системи фармацевтичної освіти, аби підготувати нове покоління фахівців, готових працювати в умовах швидкозмінного ринку та нових викликів.

Оскільки конференція мала міжнародну участь, були представлені доповіді іноземних спікерів із інших країн. Це дозволило обмінятися досвідом з колегами з-за кордону та обговорити спільні проєкти.

Особливу увагу було приділено перспективам розвитку фармацевтики в умовах постійних змін, пов’язаних з технологічними проривами та персоналізованої медицини.

Серед ключових доповідачів конференції були провідні вчені та фахівці цієї галузі.

Від імені Національного природного парку «Синевир» виступив директор Микола Дербак. Розпочав виступ із привітання усіх учасників заходу, наголосивши на важливості такої події для розвитку науки та практики у фармацевтичній галузі. Він підкреслив значення співпраці між науковцями та природоохоронними установами для здоров’я та гармонійного співіснування людини й природи. 

Микола Юрійович висловив сподівання, що учасники заходу не тільки збагатять свої знання під час конференції, але й знайдуть час для відпочинку серед неповторної природи Карпат, що допоможе їм відновити сили та натхнення для подальшої роботи. Запросив усіх гостей конференції відвідати мальовничі туристичні об’єкти парку, серед яких славнозвісне озеро Синевир, Реабілітаційний центр бурого ведмедя та інші туристичні локації.

Як результат Конференція стала платформою для формування рекомендацій щодо реформування фармацевтичної системи в Україні. Учасники узгодили необхідність підвищення стандартів підготовки кадрів, створення нових можливостей для міжнародної співпраці та впровадження інноваційних технологій.

Принагідно нагадаємо, що цьогорічна конференція була організована завдяки спільним зусиллям таких авторитетних установ і організацій як:

  • Донецький національний медичний університет один з провідних навчальних закладів України, який вже понад 80 років готує фахівців у галузі медицини та фармації. Його науково-дослідні та освітні програми спрямовані на розвиток нових підходів до підготовки фармацевтів та науковців;
  • Громадська організація «Вінницька обласна асоціація фармацевтів «КУМ ДЕО» професійна спілка, яка об’єднує фармацевтів Вінниччини та сприяє розвитку професійних стандартів, захисту прав фармацевтів та популяризації сучасних підходів у фармацевтичній діяльності; 
  • ПРАТ «Фітофарм»; 
  • Торгово-промислової компанії «Ергоком»; 
  • «Щотижневик АПТЕКА»;
  • Національний природний парк «Синевир».

Національний природний парк «Синевир»