Як виглядає розмитнений автопарк у зоні діяльності Закарпатської митниці

Станом на 23 вересня 2024 року у зоні діяльності Закарпатської митниці розмитнено та випущено для вільного обігу 1398 легкових транспортних засобів, ввезених цьогоріч на митну територію України громадянами. Цікаво, що серед них лише 4 нові автомобілі. А от вантажних засобів розмитнено всього 69. 

Середня митна вартість одного вживаного легковика 12 тис. доларів. Загалом до Держбюджету під час митного оформлення вживаних імпортних автомобілів громадяни сплатили майже 160  млн. грн.

Найбільш затребуваними марками легковиків, які імпортовані у 2024 році у зону діяльності Закарпатської митниці, були: Volkswagen (30%), Skoda (17%), Audi (10%), а також MERCEDES-BENZ (4%) та BMW (4%).

34% вживаних легкових транспортних засобів імпортовано з терміном використання до 5 років, 66% транспортних засобів із використанням більше 5 років. 

37% від загальної кількості поміщених у митний режим для вільного обігу транспортних засобів оснащено дизельними двигунами, 37% бензиновими і 26% електричними двигунами, або двигунами, які здатні заряджатися шляхом підключення до зовнішнього джерела електроенергії.

303 ввезених легкових транспортних засобів оснащено двигунами із об’ємом до 1500 см куб, що складає близько 22% від загальної кількості транспортних засобів. Таким чином, громадяни віддають перевагу автомобілям із двигунами більшого об’єму та потужнішим, а також зростає тенденція до збільшення ввезення електроавтомобілів, інформує Закарпатська митниця.